2017. augusztus 2., szerda

Hőség, tenger, sellők


Mit lehet otthon csinálni ebben a rekkenő hőségben?

Ó, hát nagyon sokmindent... Kimosni az összes plüssállatot, mert ilyenkor fél óra alatt megszárad minden. Még holdfénynél is. Hideg limonádét készíteni. Leszüretelni és pesto-vá aprítani a két köbméter bazsalikomot a magaságyásból amit a gyerek ültetett nagy lelkesen tavasszal és ami a nyaralás alatt egy méter magas sövénnyé burjánzott. Vagy például sellőt rajzolni!

A theguardian.com "Hogyan rajzoljunk..." lépésről-lépésre oldalára évek óta visszanézünk, mert egyrészt nagyon-nagyon vicces módon ismerhetünk meg különféle technikával dolgozó illusztrátorokat, másrészt a gyereket - és a rajzolásra hajlamos szülőket is - alkotásra ösztönözhetnek. :)

Íme például a sellő, ami már az első lépésnél - miszerint "Rajzolj egy kolbászt. Minden sellő kolbászból készül." - felkelti az ember érdeklődését. Hogy mi?! Na ugye.

How to draw a mermaid: Mermaid two
Teljes "tréninganyag" itt:


Anno egy ilyen együttrajzolós délutánon én is kerekítettem egy saját sellőt -  nem, nem kolbászból -, amit mi színezőként használtunk. (És nem lustaságból vannak üres felületek, hanem a gyerek fantáziájának hagytam egy kis teret. Ide például egy fejjel lefelé benéző búvárt rajzolt almával a kezében, de most épp nem találom azt a példányt a több ezer rajz között.)

Mellesleg most tudtam meg, hogy ma van a színezők világnapja! Hurrá, szóval...


És ha már sellők, akkor tenger is. A ma éjszakai álmatlanságra egy jó kis tengeri filmet tervezek. A Ghibli Studio filmjei mind-mind csodaszépek (legutóbb a Secret World of Arriety-t néztem), szóval a belealvás kizárva.


Image result for ponyo

Az előzetes:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése